Як зберігати раків?

Ніжне та ароматне м’ясо відварених раків – улюблений делікатес у багатьох людей. Оскільки самі раки живуть у чистих водоймах, неможливо засумніватися у їхній користі для здоров’я людини. Тільки перед істинним гурманом завжди виникає питання: як зберігати раків, щоб вони не зіпсувалися і були придатними до вживання в їжу на момент приготування.

Насправді членистоногі дуже вимогливі у зберіганні, просто покласти їх у холодильник не вдасться. Але взагалі нічого складного: знаю кілька секретів, ви цілком зможете зберегти користь продукту.

Нижче ми розповімо, як зберігати раки в домашніх умовах, щоб вони зберігали свою свіжість надовго.

Від чого залежить, скільки зможуть зберігатись раки?

Усі види раків мають досить обмежений термін придатності. Запорука того, що на момент попадання на тарілку страва залишиться корисною та свіжою – створення правильних умов зберігання продукту.

Загальний термін зберігання членистоногих залежатиме від кількох факторів:

  • Стан раків. Якщо продавець правильно зберігав продукт до того, як ви його купили, шанси на те, що живі раки простоять довше, помітно зростають.
  • Дотримання всіх правил транспортування. Переміщення з точки А до точки B має відбуватися за правильних температур і потрібних умов. Часто саме в дорозі (якщо вона довга) раки в ємності слабшають чи гинуть.
  • Правильно створені умови для зберігання продукту. Ви можете залишати живі раки в приміщенні або ставити в холодильник. Головне – знати нюанси різних способів утримання членистоногих у домашніх умовах.

Як зберегти живих раків?

Зберігання раків будинку – важливий аспект, проте головне – довести їх у живому вигляді. Особливо питання транспортування непокоїть людей, які йдуть відловлювати членистоногих у водоймищі. Як же доставити їх у цілості та безпеці?

  1. Обов’язково готуйте підживлення. Поки ви виловлюватимете нових раків, ті, яких ви вже впіймали, будуть голодними. Так що обов’язково запасіться їжею з різким запахом.
  2. Занурюючи раків у машину, помістіть їх у охолодні контейнери. Щоб створити потрібний рівень вологості повітря, накрийте ємності змоченою у воді ганчіркою.
  3. Можна зберігати раків при перевезенні та у мішку. Щоправда, для цього його потрібно попередньо змочити у воді.

Такі прості секрети дозволяють зберегти членистоногих у живому стані на 5-6 годин.

Як зберігати варених раків?

Звичайно, варені раки такий смачний делікатес, що змітається зі столу за лічені хвилини. Однак якщо у вас залишилося кілька шматочків закуски, і ви хочете зберегти її, щоб з’їсти трохи пізніше, ми розповімо, як зберігати варені раки:

  1. У жодному разі не кладіть їх у морозильну камеру. Мало того, що це може вплинути на текстуру м’яса – вона стане жорсткішою. Занадто низькі температури псують і смак продукту: раки стають дуже прісними і втрачають свою родзинку.
  2. Щоб максимально зберегти смак, залишайте членистоногих у воді, розсолі або іншому бульйоні, якому вони варилися. Такий спосіб зберігання впливає і на соковитість м’яса, помітно покращуючи її. Звичайно, зберігання у бульйоні не може бути довгим – максимум 4 дні.
  3. Не зберігайте варені раки в алюмінієвих ємностях через окислення і псування продукту. Найкраще: кераміка чи скло.
  4. Хитинові панцирі, клешні і всі інші частини раку захищають м’ясо, що знаходиться всередині, від втрати рідини і створюють кращі умови та триваліший термін зберігання. Так що не чистіть членистоногі перед тим, як прибрати їх в холодильник.
  5. Ставте відварених раків на верхню полицю холодильника.

Як зберігати раків в домашніх умовах?

Отже, ви придбали членистоногих, але не плануєте готувати їх у ту саму хвилину? У такому разі важливо розібратися, як зберігати живі раки.

Вдома можна зберігати раків від кількох годин до кількох діб, якщо знати нюанси та основні правила. Виділяють 2 основних способи:

  1. Створення природного довкілля. Для цього використовуйте високий тазик, цебро. Для великої кількості особин можна навіть використовувати ванну. Вилийте воду (найкраще взяту з того ж водоймища, де мешкали членистоногі) і приготуйте невелику кількість підживлення, щоб раки від голоду не пішли в атаку один на одного. Оскільки кожній особині потрібний кисень, вам доведеться періодично міняти воду.
  2. Можна також зберігати раків сухим способом у приміщенні, що провітрюється. Звичайно, трохи збризкувати їх водою все ж таки доведеться: хоча б раз на добу. Правда врахуйте, що при сухому способі зберігання важливо підтримувати правильну температуру повітря, яка не повинна бути нижчою за 3 градуси.

Як зберегти рак живими довше? Краще не заливати їх водою з-під крана – хлоровану воду членистоногі переносять дуже погано.

Чи можна зберігати раки в холодильнику?

Так, раки спокійно можуть зберігатися у холодильнику. Звичайно, термін такого зберігання досить обмежений і не перевищує 4 днів. При цьому в холодильну камеру можна помістити як відварених готових членистоногих, так і особин у живому вигляді.

Як зберігати раків у холодильнику? Враховуйте такі рекомендації:

  • ретельно промийте кожну особину під проточною водою, позбавляючись від бруду та водоростей;
  • у миску (який також може виступати контейнер для овочів або фруктів, наявний у кожному холодильнику) покладіть змочену у воді натуральну тканину;
  • зверху викладіть раків;
  • раз на добу заглядайте в холодильник і перевіряйте раків, щоб переконатися, чи всі вони живі;
  • якщо знайшли померлих особин, неодмінно забирайте їх із загальної миски;
  • приблизно раз на 10-12 годин злегка збризкуйте раків водою – це створить максимально комфортні умови перебування в холодильнику.

Тепер ви знаєте, як зберегти раків живою добою, а то й більше. Дотримуючись всіх правил, ви зможете уникнути неприємності у вигляді появи протухлого запаху, а також псування м’яса. Їжте раків свіжими з келихом холодного пива та гарною компанією, готуйте їх із задоволенням та приємного апетиту!