Як варити раки?

Яскраво-червоні запашні раки з найніжнішим м’ясом – улюблений делікатес у багатьох людей. Тарілочка таких морепродуктів – чудова закуска до пива або навіть повноцінний обід. Звичайно, головна запорука смаку страви – правильний вибір раків – вони мають бути максимально свіжими та ще живими на момент приготування.

Але ось ви знайшли свіжі морепродукти – як же не зіпсувати делікатес, адже рецептів так багато й хочеться, щоби раки вийшли смачними з першого разу. Бажаєте дізнатися секрети та найпопулярніші перевірені часом рецепти? Сьогодні ми розповімо, як варити раків, і поділимося особливостями вибору морепродуктів та секретними інгредієнтами в рецептах, які зроблять готову страву ще смачнішою та ароматнішою.

Як вибрати раків

Перед тим, як варити раки вдома, потрібно для початку вибрати їх у магазині або на ринку. Перше правило, яке важливо слідувати беззастережно – раки повинні бути живими. Бажано, щоб вони хоч якось проявляли активність, трохи ворушилися чи реагували на дотик хвоста.

Якщо рак не ворушиться, і ви, відтягуючи його хвіст, помічаєте, що він залишається витягнутим, значить членистоногий вже мертвий і може бути несвіжим, а відповідно не підходить для приготування.

Врахуйте, що самий сезон лову раків припадає на період із середини травня до жовтня. Звичайно, ранні раки можуть бути не такими м’ясистими та смачними. Так що, якщо хочете насолодитися дійсно ситним делікатесом, краще купувати членистоногих пізно влітку або на початку осені.

Як варіант ще купити заморожених або заздалегідь відварених раків. Однак у такому разі може постраждати м’якість та соковитість м’яса.

І ось ви купили головний інгредієнт і, можливо, навіть знайшли рецепт, як смачно зварити раків. Тільки перед тим, як відправити їх у каструлю, необхідно ще й підготувати продукт. Процес підготовки складається із двох основних етапів:

  1. Промивання раків. Замочіть їх у чистій воді кімнатної температури на 1-1,5 години. Це потрібно для того, щоб увесь бруд, пісок і тин, що знаходяться на панцирі або клешнях, відійшли і осіли. Після закінчення 2-х годин кожного раку ретельно промийте під проточною водою.
  2. Вимочування в молоці. Не всім подобається сильний смак морепродуктів. Щоб його позбутися, можна спробувати замочити м’ясо в молоці з високим відсотком жирності. Також для цього можна використовувати вершки або нежирну сметану. По-перше, такий маринад зробить м’ясо більш ніжним та соковитим. А по-друге, він нейтралізує неприємний аромат і залишить лише ніжний смак делікатесу.

Опціональним етапом вважається чищення раків. Справа в тому, що кишечники та шлуночки при варінні можуть давати гіркоту. Щоб позбутися їх, потягніть за плавники раку та видаліть нутрощі.

Скільки варити раків

Тепер давайте дізнаємось, скільки варити раків. Тут важливо дотримуватися золотої середини – переваривши продукт, можна отримати м’ясо, що розварилося, з неприємною консистенцією, а недоваривши – неприготовлений делікатес, який не зовсім корисний для здоров’я і не придатний в їжу.

Тривалість варіння залежатиме від розміру членистоногих. У середньому процес займає від 10 до 20 хвилин. Відраховувати час потрібно не з моменту занурення раків у каструлю з окропом, а з того часу, як вода в ємностях повторно закипить.

До речі, необов’язково точно прораховувати скільки хвилин варити раків. Зрозуміти, що страва готова, можна і на її зовнішній вигляд. Як тільки ви побачили, що раки з ніжно-рожевого або сірого кольору набули яскраво-червоного відтінку, їх можна знімати з вогню.

Щоправда, не поспішайте витягувати членистоногих із каструлі. Щоб м’ясо стало ще м’якшим і зібрало весь смак бульйону, залиште його в каструлі з кришкою настоятися на 15-20 хвилин.

Найкращі рецепти

Не існує однієї рекомендації, як варити раків, рецепт може включати різноманітні інгредієнти, які змушують закуску «заграти» по-новому і розкритися абсолютно новим смаком і ароматом.

Традиційно раків варять у звичайній воді. Однак, якщо ви любите експериментувати та доповнювати страву, можна використовувати й інші варіанти, такі як молоко, пиво, вино тощо. Головне правило – на 1 кг членистоногих вам знадобиться близько 2-3 л вибраної рідини.

Готувати страву необхідно у великій глибокій ємності, щоб раки мали достатньо місця. Бажано, щоб вода (молоко, пиво чи вино – ну чи що ви оберете) займала приблизно ½ частина загального обсягу каструлі.

Крім раків і рідини обов’язковими інгредієнтами закуски є:

  • сіль;
  • приправи та спеції: найчастіше це чорний перець горошком, кріп, лавровий лист.

Ми зібрали кілька цікавих рецептів, що описують, як варити раки, щоб отримати апетитну закуску до пива.

Як правильно варити раки з кропом?

Як правильно варити раки з кропом? Насправді це базовий рецепт, який не потребує особливих зусиль. Відварені раки з кропом – улюблена страва людей, які живуть біля моря. Воно ідеально підходить для посиденьок із сім’єю чи друзями, відпочинку за містом або перегляду футбольного матчу.

Все, що вам потрібне це:

  • раки – 1 кг;
  • вода – 3 л;
  • сіль кам’яна – 6 столових ложок;
  • кріп з насінням та парасолькою – 5-6 гілочок;
  • додатково: перець, насіння фенхелю, лавровий лист – по щіпці.

У велику містку ємність налийте води та доведіть її до кипіння. Як тільки вода закипить, посоліть її і покладіть кілька гілок кропу. Покладіть раки в каструлю і дочекайтеся, поки вода закипить. Зменште вогонь, накрийте каструлю кришкою меншого діаметру, яка б утримувала всіх раків під водою. Варіть на середньому вогні 9-12 хвилин.

Як тільки раки набули яскраво-червоного відтінку, а таймер показав, що пройшло близько 10 хвилин, зніміть каструлю з вогню і дайте страві настоятися ще 3-5 хвилин під кришкою.

Дістаньте закуску з води і покладіть у миску, покличте друзів рідних і швидше за стіл, доки делікатес не охолонув. Смачного!

Як варити рак у вині?

Якщо ви вже куштували класичний рецепт, давайте спробуємо приготувати раків у вині. Принцип приготування членистоногих за цим рецептом мало чим відрізняється від попереднього. Просто замість чистої води використається суміш води вина у співвідношенні 1:1.

Так що вам знадобляться:

  • раки – 1 кг;
  • вино – 1 л
  • вода – 1,5 л;
  • кріп – 1 пучок;
  • овочі (ріпчаста цибуля та морква) – по 1 штуки.

Вино краще брати біле сухе – напівсолодке робить блюдо більш нудотним.

У цьому способі, як варити раків, скільки солі ми не вказували. Все тому, що солити вино – справа невдячна. Як же тоді не отримати прісних та не смачних раків? Все просто приготуйте додатковий соус. Для нього вам потрібно:

  • вершкове масло – 30 г;
  • свіжовичавлений лимонний сік – 1 чайна ложка;
  • чорний мелений перець – невелика дрібка;
  • сіль – 1 столова ложка.

Воду влийте в каструлю і доведіть до кипіння, покладіть зелень та дрібно порізані овочі. Помістіть ретельно вимиті раки в киплячу воду і варіть 10-15 хвилин. Розкладіть раків красиво на тарілку.

Бульйон, який залишився після варіння, змішайте з вершковим маслом, лимонним соком, перцем та сіллю. Отриманим соусом полийте блюдо та прикрасьте дрібно нарізаним кропом.

Як варити рак у молоці?

Деякі люди недолюблюють раків через те, що вони можуть гірчити. Іноді навіть вимочування у молоці не допомагає. У такому разі краще спробувати відварити їх не у воді, а у молоці. Так ви отримаєте не просто закуску, але дійсно ароматний і ніжний делікатес, який сподобається навіть найвишуканішому гурману.

До речі, у цьому рецепті описується, як варити раків без кропу – а все тому що не обов’язково використовувати трави та спеції для надання особливого аромату: молоко нейтралізує будь-який неприємний запах, залишаючи лише ніжний та приємний аромат.

Звичайно, попередньо раків краще вимочити близько 2-х годин у молоці кімнатної температури. Після цього помістіть їх у каструлю з окропом і варіть у підсоленій воді до повної готовності. Як тільки раки почервоніють, злийте воду і залийте їх молоком, у якому членистоногі вимочувалися до цього. Доведіть молоко до кипіння, зніміть з вогню і дайте рак постояти 2-3 хвилини. Викладіть на тарілку та подавайте зі сметаною або молочним бульйоном.

Як варити раків з олією?

Ще один рецепт ситної закуски з ніжним вершковим післясмаком. Звичайно, часто раків обсмажують у вершковому маслі. Однак його також можна додавати в бульйон, щоб трохи урізноманітнити блюдо. Як варити раків з олією? В даному випадку візьміть класичний рецепт приготування членистоногих у воді з кропом.

Як тільки раки будуть готові і стануть яскраво-червоними, киньте в бульйон 100 г вершкового масла|мастила|, добре перемішайте, накрийте кришкою і залиште блюдо на 15-20 хвилин|мінути|. Можна подавати раків, трохи полив їх масляним соусом.

Як варити раки з лимоном?

Не секрет, що лимон надає пікантну нотку та невелику легку кислинку будь-якій страві. Саме тому його часто використовують для приготування морепродуктів. Як варити раки з лимоном? На 1 кг раків вам знадобиться 3 л води, 5-6 столових ложок солі, кріп та 1 середній лимон.

У воду, що закипіла, додайте сіль, кріп і порізаний на середні часточки лимон. Занурте в каструлю раків і варіть їх до готовності. Така закуска виходить дуже цікавою, підходить не тільки до пива, але навіть до вина.

Подавати делікатес можна на великій тарілці, поклавши з боку кілька лимонних часточок, щоб кожен міг видавити трохи соку на закуску.

Інші рецепти

Звичайно, ми перерахували далеко не всі рецепти відварених раків. Ось ще кілька цікавих варіацій страви:

  1. Раки в огірковому розсолі. Варити таких раків, звичайно, слід у простій підсоленій воді з кропом, лавровим листом та перцем. Справжня магія починається трохи згодом. Після того, як раки стануть червоними, налийте близько 2 л розсолу на 1 кг членистоногих. Доведіть розсіл до кипіння та покладіть кілька столових ложок нежирної сметани або жирних вершків. У вершково-огірковому бульйоні варіть раків ще 5-7 хвилин і відразу подавайте на стіл.
  2. Раки з яблуком. Дуже цікавий рецепт. Яблука в ньому надають страві кисло-солодкий цікавий післясмак, а кріп, лавровий лист і перець – пікантність та пряність. На 1 кг раків візьміть 3 л води та потрібну кількість спецій. Все доведіть до кипіння, всипте сіль, перець та кріп, після чого додайте порізані на середні дольки яблука в цей бульйон. Засипте раків і варіть до готовності близько 10 хвилин. Зніміть каструлю з вогню та дайте страві настоятися 10-15 хвилин.
  3. Варені раки із часником. Один із класичних рецептів, який подають до пива чи вина. На кілограм членистоногих та стандартну порцію води, солі та перцю вам знадобиться 10 середніх зубчиків часнику. Часник покладіть разом із сіллю у киплячу воду, після чого закиньте раків. Подавати готову страву можна зі сметанним соусом.
  4. Раки у пиві. Один із найпопулярніших рецептів, який ми залишили на фінал нашої добірки, як варити раків. Багато любителів цих морепродуктів вважають за краще готувати їх в ароматному напої зі смаком хмелю. Ніяких особливих рекомендацій щодо приготування страви немає – беріть класичний рецепт, просто замість 3 л води використовуйте 1,5 л води та 1,5 л пива на 1 кг раків. Після того як суміш закипить, посоліть і додайте трохи спецій, покладіть раків. Пиво надасть їм пікантного цікавого смаку. До речі, замість пива ви також можете додати у воду квас у такій самій пропорції.

FAQ

Чому раків варять живими?

Є одна рекомендація, яка поєднує всі рецепти – раки перед приготуванням страви мають бути живими. Чому так? Справа в тому, що ці морепродукти розкладаються так швидко, що через кілька годин після своєї смерті можуть містити речовини, що викликають отруєння.

Тож обов’язково перевірте, чи не продали вам мертвих раків.

Як варити заморожених раків?

Перед тим, як варити заморожених раків, потрібно дати їм постояти деякий час при кімнатній температурі, щоб вони розморозилися. Інакше м’ясо може бути жорстким і сухим.

Після розморожування обов’язково перевірте хвостики – якщо вони рівні, значить рак був заморожений мертвим і не придатний для харчування. У раків, які були заморожені живими, хвостик після розморожування буде підібганий до черева.

Скільки солі додавати при варінні раків?

Оскільки панцир захищає раків від попадання солі під час варіння, її кількість у воді має бути достатньою, щоб бульйон просочив страву. За класичними рекомендаціями необхідно додавати 1-2 столові ложки солі на 1 л води.

Чи можна зварити раки без кропу?

Кріп у рецептах насамперед потрібен для надання страві особливого смаку. Справжні поціновувачі варених раків додають кріп із парасольками для більшого аромату. Крім того, запашний кріп здатний перебити присмак морської трави, властивий цьому делікатесу.

Проте без кропу можна обійтися. Просто додайте інші ваші улюблені спеції.

Скільки раків у кілограмі?

Середні раки важать приблизно 70-90 г. У такому разі в одному кілограмі виходить близько 12-15 особин.

Якщо ж ви купуєте дрібні раки, вага одного може становити 50-55 г. Відповідно їх кількість в 1 кг збільшується до 20 штук.

Чому не можна варити мертвих раків?

Всі рекомендації про те, як правильно варити раків, включають головне правило: раки повинні бути живими. Приготування мертвих раків може бути небезпечним для здоров’я. Вся справа в тому, що членистоногі протягом свого життя поїдають будь-яку морську падаль. Це сприяє тому, що в їхньому тілі накопичуються хвороботворні мікроорганізми.

Після смерті раку вони активізуються і м’ясо протухає в найкоротші терміни. Неприємний аромат при поїданні такої страви – найлегший наслідок, з яким вам доведеться зіткнутися. Ви також можете отримати отруєння різного ступеня важкості.

Де купити раків у Києві?

З тим, як варити раки до пива, ми розібралися. Але де ж знайти дійсно свіжий продукт, в якості якого можна бути впевненим? Купити у Києві живих раків ви можете на сайті компанії Рачівня. Ми здійснюємо доставку живих, варених та смажених раків, а також інших видів морепродуктів у будь-яку точку столиці у найкоротші терміни.

Великі, середні або дрібні – ви зможете самі вибрати розмір та кількість раків, замовити доставку чи самовивіз. Ароматні рум’яні відварені раки – відмінна закуска на велику компанію та найкращу страву для дачі або пікніка.