Як смажити раків?

Раки – це смачний та корисний делікатес, який готується максимально просто та є улюбленим у багатьох людей. Їх можна подавати на святковий стіл або просто з пивом під футбол, готувати на пікніку або на дачі, для однієї людини або великої компанії.

Існують десятки різноманітних рецептів смажених раків. Деякі з них вимагають мінімум інгредієнтів, крім основного продукту, а деякі навпаки – поєднують цілу низку смаків та ароматів, перетворюючи звичайну закуску на смачний та ситний делікатес.

Ми зібрали найпопулярніші рецепти та готові поділитися рекомендаціями, як смажити раків так, щоб ви та ваші гості не змогли відірватися від страви.

Як вибрати раків

Перед тим, як смажити раки на сковороді, їх необхідно вибрати. Від якості та свіжості м’яса залежатиме не лише смак готової страви, а й ваша безпека. Протухлі раки, які неправильно зберігалися, можуть спричинити серйозне отруєння.

На що звертати увагу при виборі членистоногих? Найголовніше правило свідчить, що покупні раки обов’язково мають бути живими. Загалом це помітно навіть з першого погляду. Раки повинні хоч якось проявляти активність, ворушити клешнями або хвостом, реагувати на ваш дотик.

Якщо продавці вас переконують, що раки сплять, а ви переживаєте, що членистоногі вже мертві, проведіть невеликий тест. Просто трохи потягніть їх за хвіст. Якщо він повернеться до початкового положення, значить рак все ще живий, просто малоактивний. Якщо хвіст так і залишиться витягнутим, його власник швидше за все вже мертвий і не підлягає подальшому приготуванню.

Вибираючи раків, звертайте увагу на їхній розмір. Від цього залежатиме кількість м’яса та швидкість приготування страви. У середньому вага одного раку становить від 40 до 70 г. бувають і зовсім дрібні особини, і навпаки – великі величезні раки вагою 300 -400 г. Щоправда, смажити на сковороді таких членистоногих не дуже зручно.

Скільки смажити раків

Якщо ви хочете дізнатися, як смажити раків на сковороді і як довго готується страва, жодної універсальної відповіді на це питання не існує. Все залежатиме насамперед від розмірів членистоногих. Очевидно, що чим менше рак, тим швидше він готуватиметься. У той час, як більші особини тушкуються досить довго. Найбільших раків зазвичай беруть для запікання в духовці та приготування їх повноцінного страви.

Якщо ж йдеться про звичайну закуску і раки середнього розміру, на їхню обсмажування зазвичай йде не більше 20 хвилин. Тут діє таке ж правило, як при приготуванні м’яса: раків потрібно покласти на розпечену сковорідку, змащену олією, і смажити на великому вогні по 3 хвилини з кожного боку. Тільки після цього можна зменшувати вогонь до мінімуму, накривати блюдо кришкою (попередньо додавши інші допоміжні компоненти, які потрібні за рецептом) і гасити ще 12-15 хвилин.

Деякі також вважають за краще готувати на сковороді не цілих раків, а вже попередньо відварені та очищені ракові шийки. Це дуже ніжна і ситна страва, яка заслужила називатися делікатесом.

Для цього вам знадобиться заздалегідь відварити раків та очистити їх від панцира. Ракову шию можна злегка обваляти в борошні, щоб отримати хрумку, і водночас ніжну скоринку. Смажать шийки на вершковому маслі, додатково можна додати сухих трав, подрібнений часник, лимонний сік, сіль та перець.

Оскільки ракові шийки попередньо відварені, готувати їх на сковороді потрібно буквально по 2-3 хвилини з кожного боку, обсмажуючи при цьому на середньому вогні.

Найкращі рецепти

Смажені раки – просте і дуже смачне блюдо, яке можна поставити і на основний, і на святковий стіл або подати як закуску до пива. Найпопулярнішими рецептами є:

  1. Раки, виготовлені на пиві. Цей напій загалом дуже добре поєднується з м’ясом раку, дарує цікавий аромат та післясмак. Щоб приготувати страву, вам знадобляться 1 кг раків, 200 мл пива, трохи рослинної олії, пару зубчиків часнику та спеції за смаком. Обсмажте на олії часник зі спеціями, покладіть заздалегідь промитих і висушених раків і на сильному вогні обсмажуйте їх по 3-5 хвилин з кожного боку. Після цього зменште вогонь до мінімуму і влийте пиво. Нехай вони так згаснуть під кришкою ще 10 хвилин. Для більшої м’якості м’яса можете після того, як вимкнути вогонь, залишити раків доходити ще на 10-15 хвилин.
  2. Смажені раки з вершковим маслом. Ця страва виходить досить жирною, дуже вершковою і ніжною. Воно легко може перекочувати з категорії звичайної закуски до пива до категорії делікатесів, які можна подати навіть з келихом вина. Для приготування раків, обсмажених у вершковому маслі, вам знадобиться: 1 кг раків, 5-6 зубчиків часнику, 2 столові ложки соєвого соусу, спеції за смаком та родзинка рецепту – 1 пачка (100 г) вершкового масла. Обсмажте раків із часником по 2-3 хвилини з кожного боку, після чого додайте в сковорідку упаковку вершкового масла. Залиште членистоногих томиться під кришкою ще на 10-12 хвилин. В кінці можна посипати їх дрібно нарізаним кропом або петрушкою.

Як правильно смажити раків на сковорідці?

Ароматні раки смажені, рецепти яких ми представимо нижче, – це смачна і дуже ситна страва, яку можна приготувати на велику компанію. Головне – знати всі особливості обсмажування м’яса. Оскільки найчастіше раків саме відварюють, мало хто намагався готувати їх на сковороді.

Щоб уникнути помилок і отримати соковиту та смачну страву, запам’ятайте кілька правил:

Вибирайте глибоку сковорідку із товстим дном. Чим вище будуть стіни, тим більше соусу ви зможете гасити членистоногих. Від цього залежатиме подальша соковитість м’яса, його аромат та пікантність. Так що сковорідки з високими бортиками або типу WOG тут ідеально підходять.

Соус, у якому готуються раки, нічого не винні покривати їх повністю. Інакше у вас вийде відварена закуска. В ідеалі соус повинен покривати раки приблизно на третину або половину.

Ретельно підготуйте рак перед обсмажуванням, промийте і висушіть їх, очистіть від зайвих частин і позбавте від забруднень. За необхідності замаринуйте кілька годин у улюбленому соусі.

Як смажити раків у сметані?

Є ще один простий, але при цьому дуже смачний рецепт – смажені раки в сметані. Сметанний соус у принципі підходить багатьом стравам. Він добре поєднується і з рибою, і з м’ясом, і з овочами. Тож і до обсмажених раків такий варіант зайде на «ура».

А головне – такий рецепт не просто не вимагає зайвих зусиль, але й точно вийде навіть у тих, хто вперше намагається смажити раки. Для нього вам знадобиться:

  • раки – 1 кг;
  • рослинна олія – 2 столові ложки;
  • часник – 2-3 зубчики;
  • сіль, перець – за смаком;
  • сметана – 300 мл (рекомендуємо брати сметану пожирніше).

Раків потрібно добре промити і почистити, можна попередньо замаринувати в молоці або сметані. Розігрійте на сковороді олію, додайте сіль, перець, трави і дрібно нарізаний часник. Як тільки від часнику піде легкий приємний аромат, кидайте раків та обсмажуйте їх по 1-2 хвилини з кожного боку.

Зменште вогонь до мінімуму та додайте сметану. Ретельно перемішайте, щоб соус рівномірно покрив раків і готуйте їх до насичено червоного кольору під кришкою на повільному вогні приблизно 10-12 хвилин.

Перед подачею можна посипати кропом – він добре поєднується зі сметаною.

Як смажити раків у соєвому соусі?

Тепер давайте розберемося з ще одним цікавим рецептом. Багато людей просто люблять смажені раки в соєвому соусі. Все тому, що пікантний солонуватий присмак робить блюдо цікавішим. Крім того, обсмажені в соєвому соусі раки ідеально підходять до холодного свіжого пива.

Секрет приготування страви є досить простим. Вам знадобляться:

  • раки – 1,5 кг;
  • соєвий соус – 350 мл;
  • соус чилі – 100 мл;
  • табаско – 1 столова ложка;
  • часник – 2-3 зубчики;
  • олія – 80 мл.

З такої кількості інгредієнтів у вас буде закуска на 2-3 людей.

Готуються смажені раки в соєвому соусі дуже просто. Все, що вам потрібне це:

  1. Подрібнити часник, у глибокій сковорідці на сильному вогні змішати масло|мастило|, соуси.
  2. Додати до неї подрібнений часник, ретельно перемішати.
  3. Опустити раків у киплячий соус і зменшити вогонь до середнього рівня.
  4. Обсмажувати делікатес протягом 12-15 хвилин, періодично перевертаючи раки.
  5. Безпосередньо перед подачею можна злегка збризкати закуску лимонним соком – це зробить страву ще більш пікантною.

Як смажити раків у вершковому соусі?

Якщо ви хочете насолодитися дійсно ніжним ароматом і смаком страви, спробуйте приготувати смажені раки в вершковому соусі. Для цього вам знадобиться:

  • раки – 1 кг;
  • коньяк чи бренді – 20 мл;
  • соєвий соус – 100 мл;
  • вершки 15% – 100мл;
  • соус чилі – 1 чайна ложка;
  • сіль, перець – за смаком.

Готується страва дуже просто:

  1. Помістіть раків на сковороду та полийте їх алкоголем.
  2. Підпаліть блюдо і дочекайтеся, доки вогонь згасне, і весь алкоголь з коньяку випарується.
  3. Продовжуючи ретельно помішувати раки, додайте вершки на сковороду.
  4. Злегка посоліть і поперчіть блюдо, додайте трохи соєвого соусу, а також соусу чилі, посоліть і поперчіть.
  5. Зменште вогонь до мінімуму, накрийте кришкою блюдо і залиште його тушкуватися на 15-20 хвилин.

Інші рецепти

Існує ще кілька цікавих поєднань, про які ми не встигли розповісти. Наприклад, якщо ви хочете спробувати смажені раки, поекспериментуйте, приготувавши їх із гірчицею, яка додасть особливої ​​пікантності та гостроти.

Більш ніжне та соковите м’ясо виходить, якщо обсмажувати раків у молоці або великій кількості вершкового масла. Урізноманітнити смак страви допоможуть:

  • соус чилі;
  • табаско;
  • мелений перець;
  • копчена паприка;
  • прованські трави та ін.

Як бачите, існує безліч рецептів, які дозволяють приготувати смачні смажені раки на багатті або сковорідці. Така страва може вийти навіть більш ароматною, ніж відварені раки. Обсмажування на відкритому вогні дозволяє отримати характерну скоринку та текстуру, а додавання спецій та соусів урізноманітнить блюдо та зробить його оригінальнішим.

Вибирайте будь-який з наших рецептів, готуйте із задоволенням, пригощайте гостей та самі насолоджуєтеся соковитим ароматним делікатесом.

FAQ

Чи можна смажити раки на мангалі?

Таку закуску часто беруть на пікніки, вилазки на річку чи дачу. А все тому, що їх можна не лише відварити у казанку, а й посмажити на мангалі. Для цього потрібно ретельно промити і висушити членистоногих, загорнути кожного з них у фольгу і потримати на мангалі, періодично перевертаючи з боку в бік, протягом 10-15 хвилин.

Чи можна коптити раків на мангалі?

Так. Правда, попередньо рекомендуємо все ж таки замаринувати на 12-15 годин раків у вашому улюбленому маринаді. Після цього можна коптити їх на вугіллі на решітці мангалу протягом 20-25 хвилин.

Що буде, якщо пересмажити раків?

Багато хто боїться їсти сире ракове м’ясо, тому тримають членистоногих на сковорідці або мангалі довше за призначений час. Тільки правда в тому, що раки, як і багато інших жителів річки або моря, готуються досить швидко. Якщо ви притримаєте їх на відкритому вогні, ризикуєте отримати дуже сухе і тверде м’ясо, яке до того ж матиме неприємний аромат від панцера, що підгорів.