Скільки раків купувати?

Варені або смажені раки – улюблені делікатеси у багатьох людей. Вони хороші до пива, ідеально підходять для великої компанії, відрізняються ніжним смаком та особливою текстурою. У той же час, якщо ви вперше стикаєтеся з покупкою членистоногих, важливо знати не тільки про те, як підібрати найкращий і свіжий варіант, але й заздалегідь прорахувати, скільки раків купувати.

Звичайно, кількість членистоногих залежатиме від того, на яку компанію ви готуєте страву. Тож давайте розберемося, який обсяг порції потрібен на одну людину і скільки кілограмів краще взяти заздалегідь на велику дружну компанію?

Як вибрати раків?

Перш ніж розбиратися, скільки раків брати на людину чи компанію, необхідно ознайомитися з усіма правилами вибору м’яса. Безсумнівно, найсмачніша і ароматніша страва вийде лише в тому випадку, якщо ви зможете вибрати свіжі та якісні продукти.

Найголовніше правило вибору говорить, що раки на момент покупки мають бути живими. Це перевірити досить легко. Живі членистоногі досить активні, ворушаться, реагують на те, що їх беруть до рук, намагаються вибратися з відра чи пакета.

Щоб переконатися, що членистоноге живе, злегка потягніть його за хвіст. У мертвих раків він так і залишається у витягнутому стані, тоді як живі скручують хвіст назад.

М’ясо мертвих раків зовсім непридатне для харчування. Воно не тільки жорстке і несмачне, а може стати причиною серйозного отруєння.

На вибір якісного та свіжого м’яса може також впливати час вилову. Високим сезоном лову раків вважається кінець весни-початок осені. Найбільш жирні та великі вони десь із середини липня і до жовтня.

До речі, сьогодні можна купити вже попередньо відварених і згодом заморожених раків. Це трохи полегшує процес вибору та приготування страви. Щоправда, під час заморозки структура волокна у м’яса помітно змінюється, і блюдо може вийти досить жорстким і сухуватим.

Скільки раків у кілограмі?

Продавці рідко відраховують кількість членистоногих, так що вам доведеться заздалегідь продумати, скільки кілограмів раків брати. Для цього, звичайно, потрібно знати, скільки міститься в одному кілограмі.

Все залежатиме від розміру та ваги. Найчастіше у наших широтах можна зустріти раків, вага яких становить 75-90г. З розрахунку на таку масу тіла, у кілограмі буде приблизно 13-15 особин.

Трохи дешевше продаються дрібні членистоногі, один з яких важить близько 50 г. Звичайно, м’яса в них набагато менше, тому краще взяти їх із запасом. З розрахунку на вагу однієї особи в 50 г, у кілограмі буде приблизно 20 раків.

Рідше можна зустріти справжніх гігантів – великих раків, вага яких складає 200-400 г. Коштують зазвичай дорого через більшу кількість м’яса. За такого розкладу двома-трьома раками одна людина цілком може наїстися на цілий вечір.

Скільки раків купувати на одну особу?

Що ж, тепер розберемося, скільки потрібно раків на одну людину? Тут все залежатиме від кількох факторів:

  • стать та вагова категорія людини;
  • різноманітність закусок на столі.

Скільки потрібно раків на одну людину, залежно від її статевої приналежності? Як правило, представниці прекрасної статі середньої комплекції їдять трохи менше, ніж чоловіки. На одну дівчину зазвичай купують 1 кг раків, можна трохи менше, але не більше.

Чоловік за один вечір може з’їсти від 1 до 2 кг м’яса в залежності від комплекції, смакових уподобань і тривалості посиденьки.

Золотим стандартом тут є 1-1,2 кг раків на 1 особу. Відповідно, для дівчат порцію можна складати максимум 1 кг.

Скільки раків купувати на компанію

Порахувати, скільки раків брати з розрахунку на компанію, досить легко. Просто помножте обсяг порції на 1 особу на ту кількість людей, яка буде насолоджуватися смачною закускою у вашій компанії.

Обов’язково порахуйте, скільки чоловіків і скільки дівчат будуть їсти раків – це допоможе більш детально і точно розрахувати порцію.

Ну і звичайно, якщо ви плануєте подавати до пива тільки раків, краще брати їх більше. Так, щоб людина змогла наїстися закускою «до відвалу» і не встати з-за столу голодною. У такому разі рекомендуємо взяти в півтора рази більше членистоногих. А от якщо крім делікатесів будуть інші варіанти закусок, можна зменшити обсяг порції.

Складно прорахувати заздалегідь і з максимальною точністю, скільки раків брати на людину чи компанію. Все залежить від статі та комплекції ваших гостей, кількості інших закусок на столі, часу, який ви плануєте провести за трапезою тощо. Бажано заздалегідь поцікавитися, наскільки ваші гості люблять м’ясо раків, щоб розуміти, який обсяг порції вони можуть з’їсти. Смачного!

FAQ

Яких раків краще купувати, щоб наїстися?

Для приготування закуски зазвичай підходять раки середнього розміру, вага яких становить від 40 до 70 г. Раки побільше (від 100 г і більше) підходять для рецептів складніше, наприклад, утомлення в соусі або випікання.

Чи можна наїстися лише раками?

Так, якщо правильно розрахувати обсяг порції. М’ясо у членистоногих дуже поживне, ніжне, містить велику кількість корисних речовин і добре насичує.

Як зберігати раків, яких не доїли?

Якщо після посиденьок у вас залишилося трохи відвареного м’яса раків, можете скласти його в бульйон, в якому варилася закуска, і поставити каструлю в холодильник. У такому вигляді страва буде придатною в їжу ще протягом двох діб.